25 Haziran 2009 Perşembe

Düşüncelerin Fotoğrafını Çeken Adam : Ted Serios



Pholtograph , Thoughtphoto yahut Türkçe tanımıyla Düşünce Fotoğrafları... Bir mit'ten fazlası olacak kadar yakın bir zaman, bir mit kadar heyecan verici ürünler ve parapsikolojinin yenilmesini imkansız hale getiren bir adam : Ted Serios.

Ted Serios 1918 yılında Alman bir anne ve Yunan bir babadan doğdu. Polaroid makinelerin popüler olduğu dönemde bunlardan bir tanesine sahip olacak parası ve en gerekli olarakta fotoğrafçılığa ilgisi vardı. Ancak işlerin karıştığı ve birçok bilimin nefret ettiği parapsikolojide burada devreye girdi. Ted'in çektiği fotoğraflarla objektifin ardında yer alanlar birbiriyle eşleşmiyor, hatta benzemiyordu bile.

Ted, daha çok babasının üzerinde yaşadığı bu deneyimlerini düşünce fotoğrafları olarak adlandırıyor. Ancak 1914'te doğmuş bir çocuğun babasının ne kadar yaşlı olabileceğini tahmin edin. Ted, tam adını dünyaya duyurmuş ve eleştiriler üzerine yığılmışken babasını kaybediyor. İlk defa deneyimlerini diğer insanlar üzerinde de yürütmeye başlayan Ted, oğlu Leonardo ile birlikte yine başarılı çalışmalara devam ediyor. 2006 Aralık ayında ölen Ted'in oğlu Leonardo'da fotoğrafçılık ile uğraşıyor ancak bir dijital makine eşliğinde ve sadece siyah-beyaz ve sepya gibi makineye ait özelliklerle fotoğraflar çekebiliyor.

Ted'in ölümünün ardından genellikle babasının düşüncelerinden çekilmiş, gemi, yaşlı adam, fırtına hatta madonna'ya kadar bir çok fotoğraf (bunların yanında Ted'in ruhlar ve düşüncelere ait olduğunuileri sürdüğü yüzlerce fotoğraf) ve yaşamını anlattığı bir iki kitap kalıyor. Ancak asıl geriye kalan esas bir biçimde soru işaretleri ve yıllardır boş işlerle ve ufolarla uğraştığını ileri sürdüğümüz Parapsikoloji'nin hala devam ettiği.

1999 yılında Eric Carther, Ted Serios ile birebir konuşarak X-Files adlı dizide Unruhe adlı bir bölümde hayatından bir parçaya yer verdi. Birebir kitap ve konuşma kayıtlarından alıntılanan bölümde konuyu görsel olarak anlamakta mümkün.

Ted'in Fotoğraflarını inceleyebileceğiniz bir adres isterseniz burada.

6 yorum:

dünyanin en yüzeysel adami dedi ki...

baktim ben fotolara. fotosop bunnar bence kesin..

Gece Yazan Kedi dedi ki...

Bunlar birer dijital değil, sanıldığının aksine birer negatifte değil. Bu fotoğraflar bilgi aldığım onca tarafsız kaynağında belirttiği üzere yüzlerce kişinin tanıklığında çekilmiş polaroid filmler. Bildiğim kadarıyla polaroid filmler pozitif sonuç verdiği ve birebir kağıda baskı aldığı için bir hile mümkün değil. Sizi hayal kırıklığına uğrattığım için üzgünüm. Ama bunların sahte olduğunu kanıtlayan bir bulgu yok. Kanıtlanışı konusunda ki şüpheler ve çözümler Wikipedia.com'da var.

dünyanin en yüzeysel adami dedi ki...

hayal kırıklığına uğramadım ki. kesin fotoşop kesin. anlarım ben hemencik..

Gece Yazan Kedi dedi ki...

Seda canına okiim yaa :))

dünyanin en yüzeysel adami dedi ki...

neyse deşifre oldum. kendime yeni bi rumuz bulmalıyım. şimdilik bu fotoşop çalışmalarının üstüne gitmiyorum. ama bi efekt vardı. kesin ondan yapmış tedcan. gizlice yapmış bence. hıhı evet. hadi görüşürüz madem. bay.

Rogue dedi ki...

bağlantı bozuk görmek isterdim...