21 Mart 2010 Pazar

Doğa-Dışı Kontrol

Kontrol büyük bir güçtür. İnsanlık virüsünün tüm acizliğine rağmen Dünya gezegeninin her köşesine yayılmasının en önemli sebebidir. Doğayı, bedeni, kişileri ve hatta fikirleri kontrol etmek. Hayat ve süreçler bu aşamalarda yer alan ciddi emekler sonucu bugüne gelmiştir.

Çevrenize bakın, eğer yaşadığınız ortamda mutluysanız evrenin bundan önce ki kontrol mekanizmalarında size ve fikirlerinize uygun davranımlar göstermiş o milyonlarca çoğunluğun evlatlarından birisiniz demektir. Yaratmamış olsa da yaratılanın beğendiği kısmına sahip çıkmış, alınganlık yerine etkenlik fiilini oynamış ve bir parçasını da size sunmuş bir kontrolün içinde büyümüşsünüzdür.

Fakat kötü bir tesadüf eseri, yahut zihninizin günlük yaşam içinde farklı formlarda biçimlenmesi sizi mutsuz, güven içinde hissetmeyen ve dahi kendine güvenmeyen yahut çok fazla güvenen bir birey halina getirecektir. Bu durumda kişiliğinize gölge oyunlarından kurtarmak ve sunulan görevleri yapmak ya da yapmamak adına temel kararlar çıkacaktır. Baskı ortamı sizi içine alabilir ve eskisi gibi düşünmeden yaratan çoğunluğun davranışlarına ortak olabilirsiniz. Aynı şekilde isyankar davranıp tüm bir dünyayı değiştirmek fantazmalarına da açılabilirsiniz. Bunlardan kolay yol olanı bariz belli ancak zor yol olanı için ise bir kaç ömür yahut akıllı bir beyin gerekir. İşte kontrol burada devreye girecektir.
Kendini kontrol etmek

Onca uzvunu ve bedensel işlevini es geçip tüm sinir uçlarından tutup zihne bağlanmaktır kendini kontrol, yapılması gideceği yolun kullanma kılavuzunda yazanlar normal bir kişinin her an isteyeceği türden şeyler değildir. Bedeniniz zihniniz size isyan edecek ve kimi zamansa derin bir şizofreniyle kamikaze etmek isteyeceklerdir.

Küçük bir çevreyi kontrol etmek

Genelde hayati formları sizin gibi olan ama milyon farklı görüşü ve işlevi içinde taşıyan küçük bir grubu kontrol etmek zorundasın ey görev insanı. Büyük kavgalarda çok büyük ihtimal yalnız kalacak ve bu yönde savaş vereceksin. Bu dikkatli olunması gereken bir kesimdir çünkü sizi destekleyenlerin sayısı fazla olabilir yahut desteklemeyenler yaşamsal faaliyetlerinizin devam etmemesinde ısrarcı olabilir. Kontrolü sağlamak aynı zamanda onları kontrol etmiyormuş gibi gözükme izlenimini de yaratmalı ki diğer bir aşamanın içine dahil olabilesiniz.

Dev bir grubun kontrolü

İşte bundan sonrasını yapamazsınız. Tabi eğer çevrenizde tanrısal bir güç sahibi olarak tanınmıyor ya da dünyayı yok et butonunu yakınlarınızda bulundurmuyorsanız. Bu aşamada destekten çok düşmanlık görecek her hareketiniz grubunuza ve fikrinize mal edilecek ve gösterdiğiniz tüm çabalar milyonların her birinin içinde bulunan milyonlarca sinir hücresine entegre bir görüş sunacak. Eğer bunu da başarabilecek akli yapıya sahipseniz çoğunluğunuz beğenmediğiniz dünyanın varlığını ele geçirecektir.

Peki ya üçüncü yol ?

Eğer bu aşamalardan birinde takılıp kalırsanız savaşan ve boyun eğen insandan daha kötü bir konumda olacaksınız kontrol altındayken. Çünkü bu sefer "dava" dediğinizin peşinde koşarken birşeyleri değiştiremeyen ama değişim adına odak olmuş insanların kölesi olacak başarı sandıklarınızın altında en aşağılık hezimeti yaşayacaksınız. Üstelik adeta başarmış gibi de mutlu olacak ve başarıyor sanarken kavşağın bilmem kaçıncı turunu atıyor olacaksınız.


Ama kontrol asla başarı ya da başarısızlık değildir, kontrol, kontrol edebilmektir.

Hiç yorum yok: